Bojan Golčar - ONKRAJ TIŠINE

2018-08-01 19:00

Fotograf Bojan Golčar nam na tokratni samostojni razstavi predstavlja fotografije iz serije Onkraj tišine, ki nam prikazujejo problematiko opuščanja in propadanja prostorov. Navdih zanje je dobil nekaj let nazaj, ko se je odločil, da bo dokumentiral stare stavbe in njihovo stanje v Mariboru, ki je tudi njegovo domače mesto. Odločil se je namreč, da bo »fotografiral to, kar se v vsem mojem življenju ni spremenilo oziroma je ostalo v istem stanju«. V tem času se je v njegovi okolici zelo malo obnavljajo ali rušilo, zadeve so večinoma prepustili naravi. 

 

Ravno to ga je pritegnilo, da se je odločil posneti serijo fotografij, ki prikazujejo propadajočo notranjost opuščenih stavb, ki so nekoč imele svojo zgodbo. Propadajoči dvori, opuščene tovarne in stare vojašnice, gradovi in mirujoča gradbišča, bi lahko namreč dobila novo zgodbo in nov razvoj. Takšnih prostorov se po Mariboru nahaja veliko, prav tako pa so tudi potrebe po novih oziroma obnovljenih prostorih velike. Ravno te stavbe bi tako lahko dobile novo priložnost in obnovo za novo dogajanje in namembnost. 

 

Serija, ki obsega 19 fotografij, ima kljub degradaciji stavb pozitiven vtis in pridih čarobnosti. K temu pripomore tudi manjša obdelava fotografij, saj je umetnik fotografijam dodal podobe zvočnikov, ki so prikazani kot privid. Ravno to nas privede do asociacije z glasbo, ki je na razstavi tudi prisotna. Fotografu namreč glasba pomeni asociacijo s fotografijo. S slušalkami, ki predvajajo glasbo, pa nam odpre pogled v novo zgodbo in v nov svet. Seveda pa ta glasba ustvarja svojo zgodbo za vsakega posameznika. Ta je namreč odvisna od njegove domišljije in dojemanja fotografij. Podobe na fotografijah mu lahko pokažejo le nekaj odsluženega in nepomembnega, lahko pa mu pokažejo drugačen svet, ter mu odstrejo pogled v preteklost, sedanjost in prihodnost. V teh stavbah lahko tako odkrije njihovo bistvo in možnost za njihovo novo namembnost oziroma novo zgodbo. 

 

Fotografije, ki prikazujejo le notranjost propadajočih stavb imajo v sebi svojo lepoto. Kljub svoji degradaciji so zelo fotogenične in privlačne v svojem razsutem stanju. Na nekaterih fotografijah smo priča tudi stari navlaki, ki lahko gledalcu prikaže preteklost in njeno nekdanjo zgodbo, ki jo je stavba doživljala vrsto let nazaj. Ti predmeti so namreč ostali nedotaknjeni že lep čas ter še vedno vsebujejo sledi nekdanjih lastnikov. Zanimivi pa sta tudi svetloba in senca, ki v teh propadajočih prostorih ustvarita občutek preteklosti ter fotografijam data pridih čaro- bnosti in skrivnostnosti. 

 

Fotografska razstava in sam avtor želita spodbuditi gledalca, da preko te vidne in slušne izkušnje, premisli o degradiranih stavbah ter v njih najde novo zgodbo ali pravljico preteklosti. Zgodbo, ki bi zaustavila propad vseh teh opuščenih stavb ter njihove prostore resnično napolnila z zvoki glasbe. 

 

 

Pavlina Grošelj, univ. dipl. um. zg.

 

 

BOJAN GOLČAR

Rojen leta 1966 v Mariboru, kjer živi, dela na področju organizacijskega in strokovnega razvoja nevladnih organizacij ter ustvarja na področju fotografije.

S fotografijo, ki ga sicer privlači že od zgodnji otroških let, se je pričel resneje ukvarjati v študentskih letih ob koncu osemdesetih, ob sodelovanju s takrat študentom gledališke režije Igorjem Štromajerjem in se preizkusil v gledališki fotografiji. V sodelovanju z plesalko in koreografko Mojco Kasjak je ustvaril serijo fotografij z naslovom Medprostori teles, ki je bila predstavljana na samostojni razstavi. Sledilo je daljše obdobje, v katerem je svojo pozornost usmerjal na druga področja, predvsem na radijsko ustvarjanje in razvoj nevladnih organizacij. V letu 2017 pa se je ponovno posvetil fotografiji in v sodelovanju z mariborsko knjižno Založbo Litera pripravil in objavil fotografsko monografijo z naslovom Usedline in sledovi, za katero je spremno besedilo prispevala dr. Bojana Kunst. Sledili sta dve samostojni razstavi fotografij iz omenjene knjige v Mariboru v okviru festivala Dnevi knjige in Festivala fotografije Maribor. V istem letu je nastala tudi serija fotografij z naslovom Onkraj tišine, s katero je avtor povezal svojo strast do fotografije in glasbe ter področje revitalizacije zapuščenih urbanih delov mest in stavb z začasno rabo ali trajno prenovo ter umestitvijo vsebin, ki prispevajo k razvoju mesta in lokalne skupnosti.

Trenutno se posveča pokrajinski fotografiji in ustvarjanju lastne likovne izraznosti omenjene tematike. 

 

Spletna galerija: www.bojangolcar.si,  E: bojan.golcar@gmail.com

 

Razstave/Exhibition:

POGLED POGLEDA (Fotografije gledaliških predstav, Cankarjev dom Ljubljana, 1993 in Foto Salon Maribor, 1994)

 

LA LA INTIMA (Atom Bojane Kunst & Igorja Štromajerja, skupinska razstava, KUD France Prešeren Ljubljana, 1994)

 

MEDPROSTORI TELES (Umetnostna galerija Maribor, Razstavni salon tehniških fakultet Maribor, 1997)

 

USEDLINE IN SLEDOVI (Univerzitetna knjižnica Maribor, Likovno razstavišče, Maribor, 18.4. - 15.5.2017)

 

USEDLINE IN SLEDOVI, Festival fotografije Maribor, Galerija Epeka, Maribor, 20.9. - 29.9.2017

 

DEGRADIRANO, OŽIVLJENO, Layerjeva hiša, Kranj, 6.6. - 1.8.2018

 

 

Knjiga/Book:

USEDLINE IN SLEDOVI / SEDIMENTS AND TRACES Bookstore: Založba Litera, 2017

 

 

 

 

 

 

 

ODPRTO:

torek - petek: 16.00 - 18.00 uri

sobota: 10.00 - 12.00 ure.

ali po predhodni najavi.

Kontakt

Fotogalerija STOLP Židovska ulica 6, p.p. 1512, SI-2001 Maribor, Slovenija +386 (0)51 336 991 galerijastolp@gmail.com