Gero Angleitner: 5 nadstropje

2018-04-18 19:00

» v bližnji in daljni okolici so se dogajale mnoge zanimive stvari, rušile in gradile so se stavbe, na cesti se je odvijal promet v raznolikih vremenskih pogojih, jutranja in večerna svetloba sta odsevali na okoliških zgradbah in ves ta čas je bil fotoaparat na dosegu roke.«

 

 

Gero Angleitner

 

 
 

Gero Angleitner je fotograf, ki se s fotografijo ukvarja že več kot 50 let. Na tokratni samostojni razstavi v Fotogaleriji Stolp se predstavlja s projektom 5. nadstropje, ki je nastajal kar 13 let, kar živi v tej stavbi. Že samo ime nam pove, da ima ta razstava svoje zgodbe, ki so nastajale dlje časa ter so bile zabeležene skozi fotografski objektiv, v stanovanju na 5. nadstropju, kjer prebiva umetnik. Ta stanovanjski blok umetniku omogoča pogled na tri strani neba. Kot je umetnik dejal: » v bližnji in daljni okolici so se dogajale mnoge zanimive stvari, rušile in gradile so se stavbe, na cesti se je odvijal promet v raznolikih vremenskih pogojih, jutranja in večerna svetloba sta odsevali na okoliških zgradbah in ves ta čas je bil fotoaparat na dosegu roke.«

Ravno ta razgled mu je tako omogočil, da je ujel čudovite zgodbe, poglede in dogodke, katerim smo priča na tej razstavi. Slednja je razdeljena na tri sklope.  

 

Prvi del fotografske razstave prikazujejo zgodbe, ki so narejene v črno beli tehniki. To je niz fotografij, ki prikazujejo daljše ali krajšo časovno obdobje ter se osredotočajo na en motiv. Takšne so tri zgodbe. Prva zgodba ima naslov … bila je fabrika, ki nastajala celih 6 mesecev ter prikazuje rušenje zgradb nekdanje tekstilne tovarne Merinka, ki se je nahajala na Taboru. Fotograf je v svoj objektiv ujel rušenje tovarne, ravnanje nastalega platoja, preraščanje le – tega, ter njegovo nenehno čiščenje. Naslednja zgodba nosi naslov Jutranje prebujanje, ki prikazuje niz fotografij, katerega osrednji motiv je par, ki zjutraj poležava na zelenici ob bloku, se predaja sončnim žarkom ter se ne meni za življenje okoli sebe. Mimo njiju so hodili neznanci, ljudje so sprehajali pse, nekateri pa so ju le začudeno gledali. Vmes se sicer prebudita, a kaj kmalu zaspita nazaj. Ta zgodba je nastajala kar dve uri, nakar se je par le prebudil in odšel svojo pot. Treta zgodba pa nosi naslov Aerobika. Ta prikazuje telovadbo mladega dekleta, v zapuščeni betonski cevi, ki je ostala na površini bivše tovarne. Njene telovadne poteze so ustvarile zanimiv niz fotografskih likov. Sama zgodba je bila posneta v 10 minutah. 

 

Drugi del fotografske razstave prikazujejo dogodki, ki so sestavljeni iz posameznih fotografij v barvni tehniki. V njih je fotograf ujel posamezne utrinke nekega trenutka, ki so v naslednjem hipu minili. V ta del tako spada gasilska intervencija, ki se je zgodila v umetnikovem bloku ob manjšem požaru ter delovna akcija na strehi sosednjega bloka.  

 

Tretji del razstave pa predstavljajo pogledi. Te fotografije so narejene tako v črno beli tehniki kot v barvni. Pogledi so namenjeni arhitekturi in fasadi okoliških stavb in drugih zanimivih objektov. Osredotočajo se tudi na svetlobo in večerne sijaje ter naravne pojave, kot so mavrica, dež in sneg. Ravno ti naravni pojavi ustvarjajo čarobne fotografije, ki se igrajo z igro senc in svetlobe, predvsem kadar se srečata sonce in dež, ali kadar na novo zapade sneg ter v njem opazimo človeške stopinje in geometrijske sledi avtomobilov. 

 

Ti trije sklopi so fotografij so predstavljeni zelo izbrano in natančno. Same zgodbe resnično prikazujejo raznovrstne in nenavadne zgodbe vsakdana, ki jih je zabeležilo fotografovo ostro oko. Tudi dogodki nam prikazujejo nenavadne trenutke, ki si bili ujeti ob pravem času in zabeleženi skozi objektiv. Pogledi pa nas ponovno opomnijo, da sta svet in narava okoli nas prečudovita ter nam lahko prikažeta pravo pravljico magične svetlobe, ki jo je umetnik tako odlično ujel s svojim fotoaparatom. 

 

Pavlina Grošelj, univ. dipl. um. zg.

 
 

Gero Angleitner, rojen leta 1943, višji predavatelj na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, Univerze v Mariboru v pokoju, se s fotografijo ukvarja že več kot 50 let. Spočetka s črno belo tehniko, kasneje z barvnimi diapozitivi ter od leta 1975 z barvnimi negativi. S prihodom digitalizacije je »preklopil« na elektronske medije ter tako že petnajst let fotografira  z digitalnimi fotoaparati, kar mu daje možnost, da z “elektronsko” temnico dodatno obdela fotografije. Glavni motivi so narava, utrinki s potovanj in kulturni dogodki. Posebno rad fotografira svoj rodni Maribor z mestnim parkom, Lentom in Pohorjem. Od leta 1995, ko je na prigovarjanje prijateljev organiziral svojo prvo samostojno razstavo, je do sedaj razstavljal na 40 samostojnih razstavah in na več kot 30 skupinskih. Od leta 2008 oblikuje fotoknjige. Izdal je že 47 knjig z različno tematiko.

 

 

ODPRTO:

torek - petek: 16.00 - 18.00 uri

sobota: 10.00 - 12.00 ure.

ali po predhodni najavi.

Kontakt

Fotogalerija STOLP Židovska ulica 6, p.p. 1512, SI-2001 Maribor, Slovenija +386 (0)51 336 991 galerijastolp@gmail.com