O RAZSTAVI IN AVTORJU

2015-01-28 19:00
V fotografskem projektu Na tankem ledu  mladi slovenski fotograf Ciril Jazbec prikazuje življenje lovcev na Severni Grenlandiji. Največ časa je preživel v vasici Saatut s samo 250 prebivalci in 500 psmi. Pomemben lik v zgodbi je 72 letni Unnartog, eden zadnjih, ki sledijo tradicionalnemu sobivanju človeka in psa v tem, za tujce neprijaznem okolju ekstremnih vremenskih razmer, kjer lahko preživi samo nekdo z močno voljo. Vsakdan lovcev pa se zaradi klimatskih sprememb zelo in hitro spreminja. Nepredvidljivo vreme, višje temperature in posledično tanjši led grenijo življenje grenlandskim lovcem. Avtor, kot pravi, je uporabil fotografijo, da pove zgodbo, kakor odseva v njem samem, kot jo vidi skozi svoje oči.

Jazbec usmerja fokus svojega fotoaparata v trajnostni razvoj, spremembe, ki jih v naravi povzroča človek, s svojim pehanjem za nenehnim razvojem in dobičkom in ki usodno vplivajo na človeka in njegovo nadaljne življenje na modrem planetu. Tako si je že kot študent v Londonu za svojo zaključno nalogo izbral otočje Kiribati, kjer vedno bolj naraščajoča morska gladina krči žvljenjski prostor tamkajšnjim prebivalcem. Sredi novembra se vrača v Slovenijo z enomesečnega bivanja na Grenlandiji, kamor ga je tokrat povabil National Geographic. 

Razstava, ki jo 28.1. ob 19 uri, odpiramo v Fotografiji  STOLP je bila poleti 2014 na ogled na prestižnem fotografskem festivalu v Franciji Rencontres d’Arles.

 

Ciril Jazbec je najprej študiral ekonomijo v Sloveniji, nato pa  leta 2011 v Londonu dilomiral iz Fotoreporterstva in dokumentarne fotografije na London College of Communications.

V samo nekaj letih mednarodnega delovanja, je za svoje fotografije prejel nekatere prestižne mednarodne nagrade. V lanskem letu Leica Oskar Barnack Newcomer Award in zmagal na Photo Folio Review Rencontres d’Arles 2013  in  Fipcom 2014.

Svoje zgodbe objavlja v najpomembnejših mednarodnih časopisih in revijah kot so The New York Times, GEO, Der Spiegel, the Neu Zürcher Zeitung, Marie Claire Italy, Leica Fotografie International, in Wired UK. Osebni projekti so ga peljali najprej na  otočje Kiribati in Aljasko, kasneje pa v Ugando in Grenladijo.

VEČ

ODPRTO:

torek - petek: 16.00 - 18.00 uri

sobota: 10.00 - 12.00 ure.

ali po predhodni najavi.

Kontakt

Fotogalerija STOLP Židovska ulica 6, p.p. 1512, SI-2001 Maribor, Slovenija +386 (0)51 336 991 galerijastolp@gmail.com