MAJHNE ZGODBE IZ ROBIDNICE 3

2015-08-24 09:06

MAJHNE ZGODBE IZ ROBIDNICE 3

 

Robidnica 3 je dom sredi majhne gorenjske vasice. Pred sedemdesetimi leti se je tukaj rodil avtoričin tast. Z obiskom družine je začela spoznavati okolje ter rutinsko delo, kakor tudi spontano življenje ljudi, ki so tukaj doma.

Fernando Prado v seriji fotografij zanimajo predvsem družinski motivi, odnosi, okolje in vpogled v zasebnost. Fotografije predstavljajo vsakdanje stvari, ki so morda marsikomu izmed nas domače in zatorej nič posebnega, kot na primer tišina na podeželju, veter, mraz … Vse to je bilo avtorici serije ob prihodu v naše kraje tuje, zanimivo in drugačno od tistega, česar je bila vajena sama. Vendar je to življenje, ki ga je upodobila v seriji, postalo tudi del njenega lastnega. Fotografirala je instinktivno, v danem trenutku ter v štirih letih posnela serijo, ki pripoveduje skozi subjektivno označevanje dogodkov, krajine ter seveda ljudi. Koncept postane etnološko obarvan. Sarival Sosič je za revijo EMZIN o dotični seriji zapisal, da »fotografije označuje neposredna iskrenost, odprta preprostost in enostavnost. A prav vse to dokazuje, da velikih zgodb ni potrebno iskati, so povsod okoli nas …«. Zatorej »majhne« zgodbe, saj so na prvi pogled enostavno razumljive, so kot neabstraktne impresije. Posebej zanimivi so motivi tihožitij, ki so kompozicijsko in barvno zelo usklajeni, delujejo umirjeno in estetsko, včasih z občutkom o življenju preteklih dni ter rahlo melanholično noto. Prav tako je zanimiv motiv krajine, ki se ponekod steka k vzorom klasikov. Serijo dopolnjuje pestrost likovnih elementov, na drugi strani pa tudi vsebinska prepletenost različnih zgodb umeščenih skozi vso koledarsko leto. Vse je prepuščeno trenutku tukaj in zdaj, brez dodatne emocionalne obremenjenosti, a z estetskim občutkom. Vsaka fotografija je lahko samostojna enota zase, ki v povezavi z drugimi sestavlja mozaično podobo celotne zgodbe.

Fernanda Prado je v svoji ideji predstavila Robidnico 3 kot stičišče, kjer se subtilni fotografski jezik prepreda z dokumentarnim. Slednji je vendarle rdeča nit dotične serije, vendar pa zato nič manj poetično ne zvenijo na njih tišina, megla, mraz, travne bilke …

 

Petra Čeh, umet. zgod.

ODPRTO:

torek - petek: 16.00 - 18.00 uri

sobota: 10.00 - 12.00 ure.

ali po predhodni najavi.

Kontakt

Fotogalerija STOLP Židovska ulica 6, p.p. 1512, SI-2001 Maribor, Slovenija +386 (0)51 336 991 galerijastolp@gmail.com