novaF

2016-05-26 06:47

 

 

MAJA MODRINJAK

EVA ŠUSTAR

ĐEMI HADROVIĆ

 

NovaF v letu 2016 predstavlja tri različne fotografinje, s čimer so prezentirani trije zorni koti, tri argumentirane serije. Na eni strani fantazija in nočna mora obenem, absurdnost strahu, ki nas zapopade v stiku z najmanjšimi bitji na zemlji (Šuštar), na drugi strani žensko telo, ki mu svoboda omogoča to, da je preprosto takšno kot je (Hadrović). Nekje vmes med obojim je imaginarni, a skorajda realno občuten podaljšek ženske, ki predstavlja mobilno intimo (Modrinjak). 

 

Otvoritev v torek, 31. maja 2016, ob 19:00 uri.

 

Vstop je prost!

 

NovaF v letu 2016 predstavlja tri različne fotografinje, s čimer so prezentirani trije zorni koti, tri argumentirane serije. Na eni strani fantazija in nočna mora obenem, absurdnost strahu, ki nas zapopade v stiku z najmanjšimi bitji na zemlji (Šuštar), na drugi strani žensko telo, ki mu svoboda omogoča to, da je preprosto takšno kot je (Hadrović). Nekje vmes med obojim je imaginarni, a skorajda realno občuten podaljšek ženske, ki predstavlja mobilno intimo (Modrinjak). 

Avtorice mlajše generacije so zavzele neklasično izhodišče za razumevanje že tako kompleksne in mnogostranske problematike kot je ženski svet. Gledalcu ponudijo realen in dokaj objektivno zaobjet način sporočanja, ki predstavlja večplastno možnost fotografije, da postane dokument časa, eksperimentalni koncept ali medij za domet določene sporočilnosti. 

Šuštarjeva predstavi svojo diplomsko delo z naslovom Med nami, kombinatorni konstrukt, realnega sveta (živali) z imaginarnim (makete prostorov), iz česar nastane fantazijsko občutena vizualna podoba. Živali ki, kakor pravi avtorica sama, večini ljudem predstavljajo nočno moro, so na fotografijah predstavljene v nadnaravni velikosti. Gre za optično prevaro. Največjo grozo vzbuja ravno bipolarni občutek, nastal v sobežju oblikovanja interierja, ki je barvit, prijazen, urejen z vsemi detajli, ter živalmi nastanjene v njem. Krešendiranje teh občutkov avtorica spodbuja tudi s tem, da omenjene živali nastavi v človeku ljubo sceno – miza s sendvičem, čajanko ali donutsi. 

Modrinjakova v seriji z naslovom Obvezna oprema posega po samoumevni ženski realnosti, ki opazovalcem načeloma ostaja prikrita. Odstira namreč pogled v ženske torbice. Ideja je nastala na podlagi ključnega momenta v romanu Ana Karenina, kjer glavna protagonistka stori samomor, a še preden se sama vrže pod vlak, na tir najprej odvrže svojo torbico. Ali je ženska, ki je sita svoje torbice, sita tudi svojega življenja? Anna Johnson, ki jo Modrinjakova citira, pravi, da je dobra ženska torbica kot podaljšek telesa, kot majhna mobilna hiška. Če je temu tako, lahko predpostavljamo, da je fotografinja s tem, ko je obelodanila vsebino torbic, na nek način razgalila tudi ženske same.

Hadrovićeva v svojem opusu najpogosteje obravnava žensko problematiko, tokrat se predstavlja s serijo, v kateri razbija stereotipe o ženskem telesu. Slednje je sicer upodobljeno v motivu akta, a nikakor ne s kakršnimkoli poželjivim predznakom. Serija je pomenljiv dokaz o tem, da je lahko žensko telo lepo, brez da bi ustrezalo trenutnim medijsko sforsiranim idealom, včasih nedosegljivim, nerealnimi in tržno usmerjenim. To je tisto, zaradi česar je sodobni človek nenehno v vakuumu medprostorja, kjer je na eni strani pritisk zaželenega ter na drugi strani realnost. Fotografije predstavljajo ravno to pozitivno preprostost, s čimer žensko ne degradirajo zgolj na telesno, temveč jo zaobjamejo v celoti, postavijo na piedestal, ki jim pripada.

 
 

 

MAJA MODRINJAK (1984, Maribor)

 

Maja Modrinjak je po zaključeni Srednji šoli za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani diplomirala na FERI v Mariboru, smer RTV produkcija. S študijem je nadaljevala in diplomirala v Sežani na Višji strokovni šoli Srečka Kosovela, smer fotografija. Med mnogimi izkušnjami velja izpostaviti, da je bila uradna fotografinja Festivala Lent, v Narodnem domu je fotografirala klasične koncerte, prav tako je sodelovala z različnimi medijskimi hišami tudi kot snemalka. Njene fotografije je že razstavljala tako doma kot na tujem, sodelovala je na več skupinskih razstavah in imela dvanajst samostojnih razstav. Kot samostojna ustvarjalka na področju kulture prireja in vodi tudi različne delavnice. 

 

Samostojne razstave:

- 2002 Arhitektura – Lent, fotogalerija Metka, Maribor

- 2006 V ritmu festivala, Jazz klub Satchmo, Maribor

- 2008 Utrinki iz Katalonije, razstavišče Prežih, Maribor

- 2008 Barcelona, razstavišče Kulturnega doma Ruše

-2010 Brkinsko jabolko, Mladinski center Podlaga, Sežana

- 2012 Odsevi, kavarna Huda Kava, Maribor

- 2013 Netradicionalne male živali, razstavišče Viba film, Ljubljana

- 2014 Da ne pozabimo ..., Razstavišče Prežih, Maribor

- 2014 Fotografije eksotičnih živali, v sklopu promocije devetega sejma SLO-EXO,     Trg svobode in Poštna ulica, Maribor

- 2014 Brazilija, razstavišče hostla Pekarna, Maribor

- 2014/ 2015 Radi se igramo …, Razstavišče Prežih, Maribor

- 2015 Fotografije eksotičnih živali, v sklopu promocije enajstega sejma SLO-EXO, Glavni trg in Poštna ulica, Maribor

 

 

ĐEJMI HADROVIĆ (1988, Koper) 

 

Đejmi Hadrović je diplomirala iz kulturnih študijev in antropologije na Univerzi na Primorskem. Trenutno končuje magistrski program medijske umetnosti v Linzu, kjer se posveča predvsem fotografiji, ob tem pa še performansu in japonski tehniki Butoh plesa. 

 

Izbor razstav: 

- 2015 Kiblix Mfru, interaktivna instalacija Deviški pas, Kibla, Maribor.

- 2015 KAPU, fotografska instalacija Crossing Borders, Linz.

- 2015 Kinematograf Movimento, OK, video Hope, Linz.

- 2015 KInematograf Movimento, OK, video ‘Cause I’m an Architect, Linz. 

- 2015 Kinematograf Movimento, OK, video Dummy, Linz.

- 2014 Galerija ZDSLU, video Uterus, Ljubljana.

- 2013 Digital Big Screen, video Replicant, TNM, Trbovlje.

- 2013 Speculum Artium, interaktivna instalacija Fashion Farce, DDT, Trbovlje.

- 2013 Nomadenne Tappe, interaktivna video instalacija Click It, Linz.

- 2012 Layerjeva hiša Kranj, Video Super Ego.

- 2012 Digital Big Screen, video Super Ego, TNM.

- 2012 Speculum Artium, Instalacija Budoar, TNM.

 

EVA ŠUŠTAR (1989, Brezovica pri Ljubljani) 

 

Po končani srednji šoli je bila sprejeta na VIST – Visoko šolo za storitve v Ljubljani. V maju 2015 je uspešno diplomirala in kot projektni del diplomske naloge, predstavila svojo zadnjo avtorsko serijo z naslovom Med nami. Trenutno se najbolj posveča fotografiranju živali, sicer pa jo zanimajo različne smeri; vse od avtorske, makro fotografije idr. 

 

Razstave: 

 

- 2014 Torture, Jalla Jalla, Metelkova mesto, Ljubljana.

- 2014 Živali so del urbanega okolja – v mesti nismo sami, Alter Bar, Ljubljana.

- 2015 Naravoslovna fotografija, Narodni muzej Slovenije, Ljubljana. 

- 2015 Drugačni svetovi – Mlada sodobna fotografija, Kino Šiška in Photon, Ljubljana. 

- 2016: Posnemalci & Med nami, Galerija na vogalu, Postojna.

 

 

ODPRTO:

torek - petek: 16.00 - 18.00 uri

sobota: 10.00 - 12.00 ure.

ali po predhodni najavi.

Kontakt

Fotogalerija STOLP Židovska ulica 6, p.p. 1512, SI-2001 Maribor, Slovenija +386 (0)51 336 991 galerijastolp@gmail.com