ODHODI - PRIHODI

2017-05-24 09:58

ODHODI - PRIHODI

Zgodbe spominjanja

Fotogalerija stolp

Evropski projekt Zgodbe spominjanja  dokumentira usode beguncev iz nekdanje Jugoslavije ter danes. Prikazana bodo dela štirih evropskih fotografov, ki so begunce spremljali na njihovi poti – pred petindvajsetimi leti in danes. Razstava bo prikazana v petih evropskih mestih in predstavlja dela fotografov Boruta Krajnca (Slovenija), Floriana Rainerja (Avstrija), Istvana Bielika (Madžarska) ter Imre Szabota (Srbija).

Mineva komaj 25 let od začetka vojn v Jugoslaviji in vendar se zdijo ti dogodki danes že precej oddaljeni. Žal s tem tonejo v pozabo tudi mnoge lekcije in uvidi, ki bi jih lahko izkoristili za gradnjo evropske prihodnosti. V tem smislu lahko razstavo razumemo kot prispevek k bolj strpni in k miru usmerjeni Evropi; razstava obrača pogled nazaj, na napake in tragedije evropske zgodovine, da bi na ta način odprla možnost dialoga za prihodnost, spodbuja empatijo, senzibilnost in odpira nov pogled na usodo beguncev ter dogajanje, ki je mnogo bolj kompleksno kot nam dopušča domnevati trenutni evropski diskurz kolektivnega strahu pred domnevnim »drugim«. Razstava obiskovalcem omogoča pogled skozi osebno naracijo, ki pomen in izzive bega in pregona prikazuje skozi pripoved prizadetih ljudi samih in s tem razkraja nediferencirano razumevanje »begunca« kot homogenega akterja.

Vedno znova beg

Dijaki programa medijski tehnik in profesorji Srednje šole za oblikovanje Maribor so posneli intervjuje z begunci iz treh različnih obdobij - iz časa 2. svetovne vojne, vojn v Jugoslaviji ter danes. Pogovarjali so se o izkušnjah bega, pričakovanjih in ustvarjanju novega življenja na tujem. Nastali so kratki video posnetki, ki bodo prikazani v Fotogaleriji stolp kot del razstave »Zgodbe spominjanja«.

Dijaki so se pogovarjali z Dušanom Lužovcem, Adilo Skrbinac Slomić, Navidom Fadaee in Zahro Mehdikhani.

Dušan Lužovec je bil poleti leta 1941 skupaj z družino izgnan iz Maribora na Hrvaško, nato v Bosno. Tam se je priključil NOG oz. partizanom. Po vojni se je vrnil v Maribor, kjer živi še danes.

Adila Skrbinac Slomić, iz Banovićev v BiH, je leta 1992 ob začetku vojnega dogajanja kot begunka prišla v Maribor, kjer je ostala in z družino živi še danes.

Navid Fadaee je pred več kot letom dni iz Irana preko Balkana prišel v Slovenijo. Sprva je bival v Ljubljani, danes je v Mariboru, kjer se uči slovenščine. Tukaj se počuti dobro, doma je študiral umetnost in želi si, da bi se z njo lahko še naprej ukvarjal.

Zahra Mehdikhani je iz Irana v Slovenijo prišla z letalom, v okviru združitve družine. Že skoraj leto dni je v Sloveniji, v Mariboru, kjer se uči slovenščine. Želi dokončati gimnazijo, ki jo je obiskovala doma in nato postati zdravnica.

 

 Mentorji razstave so Albin Regvat, Dejan Paska in Renato Flis.

ODPRTO:

torek - petek: 16.00 - 18.00 uri

sobota: 10.00 - 12.00 ure.

ali po predhodni najavi.

Kontakt

Fotogalerija STOLP Židovska ulica 6, p.p. 1512, SI-2001 Maribor, Slovenija +386 (0)51 336 991 galerijastolp@gmail.com