SKRIVNOSTI ŽIVLJENJA

2018-10-31 19:00

Dušan Gajšek, Almira Ćatović in Nataša Kos

 

Skupinska fotografska razstava treh nadarjenih fotografov Dušana Gajška, Almire Ćatović in Nataše Kos, nam predstavlja zelo raznovrsten izbor fotografij, ki se na prvi pogled med seboj povsem razlikujejo, kasneje pa lahko ugotovimo, da so njihove vsebine med seboj le povezane. V razstavi se namreč prepletajo človekova pot, narava in duševne stiske človeka. Vsak človek se sam odloča, po kateri poti bo hodil, nikoli pa ne ve, kam ga bo ta pot pripeljala. Ta je lahko lepa in mirna, lahko pa je neprijetna in nemirna. Naše odločitve, po kateri poti bomo hodili, pa odločilno vplivajo na naš karakter in tudi na našo duševnost. Zato je dobro, da imamo ob sebi naravo, ki je pravzaprav del vsakega človeka. Lahko ga pomiri ob hudih stiskah ter mu da voljo za nov zagon. Narava pa je predvsem del vsakega človeka in ravno ta lahko tudi vpliva na odločitve vsakega posameznika in na njegovo pot v življenju. Tako kot nas lahko narava ozdravi, pa nas lahko napačne poti pripeljejo tudi v različne stiske. Predvsem napačne odločitve nas lahko privedejo do najtežjih duševnih stisk kot je melanholija. Ta nam lahko povzroči tako veliko duševno stisko, da včasih stežka najdemo izhod. A pot in odločitev, ki sta za nas pravi ter pomoč narave, nam lahko to stisko preprečijo. Vsa ta prepletanja in Skrivnosti življenja lahko zasledimo tudi na pričujoči razstavi.

V pritličju galerije se nahaja postavitev Dušana Gajška z naslovom Pot, ki nas vodi. Ta nas popelje skozi tri različne poti, ki so upodobljene v črno beli tehniki. Prvi sklop fotografij se nanaša na podhode, ki predstavljajo prehod iz enega območja v drugo, oziroma lahko rečemo, da predstavljajo tudi prehod iz slabšega na boljše. Drugi sklop fotografij je sestavljen iz linij, ki so pravzaprav magistrale, železnice in ceste. Zadnji sklop fotografij pa je sestavljen iz street fotografij, kjer so ljudje ujeti na svoji poti, po opravkih. Vsem fotografijam pa je skupna pot, ki ljudi nenehno vodi. Pa naj bo to pot, ki vodi skozi vse letne čase in pojave, pot, ki nas vodi skozi različne prehode in prepreke, pot, ki vodi po makadamu ali pa le pot, ki nas vodi po poti življenja. Vsekakor nas fotografije in avtor spomnijo, da so poti, ki smo si jih v življenju začrtali, skrivnostne in vijugaste, predvsem pa nikoli ne vemo, kam nas bodo pripeljale in kaj nas čaka na koncu predora. 

Almira Ćatović in njena postavitev v prvem nadstropju, ki nosi naslov Portreti dreves, prikazuje njeno ljubezen do dreves in narave. Odločitev, za takšno fotografiranje dreves, je povzročilo predvsem brezobzirno podiranje dreves v zadnjih nekaj letih. V svojih fotografijah želi poudariti predvsem pomembnost povezave med drevesom in človekom. Njihov izdih je pravzaprav naš vdih, naš izdih pa njihov vdih. Zanjo so drevesa tisti veliki modreci, ki nas učijo miru, prisotnosti in transformacije. Prav tako pa so drevesa tista, ki so jih različne starodavne civilizacije intuitivno zaznavale. Tako so Kelti imeli svoj hrast, na orientu oljko, budizem ima figovca, mi Slovenci pa Lipo. Drevesa tako v sebi nehote nosijo raznolike simbolike, predvsem simbol življenja, hkrati pa simbolizirajo razvoj, smrt in preporod. 

Zadnja postavitev, ki se nahaja v drugem nadstropju, so dela fotografinje Nataše Kos iz serije z naslovom Melanholija v rdečem. Umetnica, ki se že nekaj let ukvarja s problematiko človeškega duševnega stanja, nam na tokratni razstavi predstavlja stanje melanholije. Melanholija je namreč bolezen, ki je še vedno tabuizirana in velikokrat prikrit problem človeka. Zato jo želi fotografinja izpostaviti in predstaviti, kot stanje osamljenosti, depresije, 

nerazumljenosti in tesnobe. Ljudje, ki se spopadajo z melanholijo se namreč težko odprejo in se pogosto zapirajo med štiri stene. Vse to nakazujejo njene fotografije, ki imajo zelenkasto 

gangrenozni ten, v ospredju pa se nahaja ženska figura ujeta v hlad štirih sten. Ob njej se pojavlja stara lutka punčke in postelja, ki je glavno pribežališče umetnice. S svojimi fotografijami tako ne doseže le razumevanje melanholije, temveč jo lahko gledalci skozi fotografije tudi občutijo ter se z njo poistovetijo. 

Izbor fotografij na tokratni skupinski razstavi je zagotovo zelo pester, z različnimi zgodbami, ki se med seboj povezujejo in dopolnjujejo na nenavaden način. Vse skupaj pa tvorijo razstavo, ki gledalcu prinaša veliko raznovrstnih odločitev, zavedanj in občutij.  

 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        dipl. um. zgod. Pavlina Grošelj 

 

 
 

Dušan Gajšek je od leta 2012 aktiven član Foto kluba Maribor. Rodil se je v Celju, študij strojništva pa je nadaljeval v Mariboru, kjer se je pričel spoznavati s 

fotografijo, ki jo je uporabljal kot pripomoček pri svojem delu. Kasneje se je posvetil fotografiji  diapozitivov in snemanju z video kamero, s prihodom digitalne tehnike se je spomnil obdelave fotografij v temnici. S svojim članstvom v Fotoklubu je razširil svoje znanje o fotografskih tehnikah, predvsem v črno-beli, v kateri ustvarja tudi sam. Sodeloval je na številnih razstavah, tako v skupinskih kot s samostojnimi.

 

Almira Ćatović je od leta 2009 članica Fotokluba Maribor. Za seboj ima skupinske in samostojne razstave pri nas in v tujini, pri čemer je odmevnejša nagrada za reportažo Silva, kjer je prejela nagrado na Slovenia press photo v kategoriji Ljudje ter častno omembo v kategoriji Narava za fotografijo Srčna pot v gozd Stražun.  

 

Nataša Kos (1971, Murska Sobota), kjer tudi živi in dela. Fotografinja, ki se je leta 2012 začela s fotografijo ukvarjati povsem naključno. Od takrat je imela kar nekaj samostojnih razstav: v Pokrajinskem muzeju Murska Sobota, Kavarni NUK v Ljubljani, galeriji Mini Mu v Trstu v Italiji, treh galerijah AQ Galeriji, Galeriji Niko Ignjatič in AXX v Celju, Städtische Galerie im Theater v Ingolstadtu v Nemčiji ter v Galeriji Murska Sobota, prav tako pa je s svojimi fotografijami sodelovala na več skupinskih razstavah v Sloveniji, na Hrvaškem, v Italiji in Nemčiji. Njene fotografije so del zasebne zbirke v Italiji in zasebne zbirke v Nemčiji ter del stalne zbirke Galerije Murska Sobota.

 
 

 

ODPRTO:

torek - petek: 16.00 - 18.00 uri

sobota: 10.00 - 12.00 ure.

ali po predhodni najavi.

Kontakt

Fotogalerija STOLP Židovska ulica 6, p.p. 1512, SI-2001 Maribor, Slovenija +386 (0)51 336 991 galerijastolp@gmail.com