SREČANJE

2019-11-25 19:00

Srečanje 2019

25.11. - 7.12.2019

Srečanje fotografov bivše Jugoslavije, ustanovljeno leta 2009 z namenom pospeševanja sodelovanja umetnikov in združenj iz regije, je danes prestižna kulturna prireditev, ki sodi med najpomembnejše na Balkanu. Z afirmacijo fotografske umetnosti, zasnovo in vsebinami je pridobilo priznanje kulturne in strokovne javnosti. Po besedah Vinka Šebreka, častnega predsednika Foto kluba Zagreb, je srečanje »doseglo lep položaj v regiji in zrastlo v organizacijskem in programskem smislu«. Fotografija nas združuje, zbližuje, ustvarja prijateljstva, razumevanje med ljudmi in krepi mnoge radosti življenja. To so prepoznali ljudje iz Foto kluba »Leskovac« in z organizacijo srečanja ponovno »oživeli vrednote in pozitivne izkušnje fotografskih organizacij in zvez bivših republiških in krovne organizacije Foto zveze Jugoslavije, jih posodobili na svoj lasten način in jih vgradili ih u program«, navaja Šebrek. 

Tomislav Peternek, doajen jugoslovanske in srbske novinarske fotografije trdi, da: »Leskovac postaja center fotografije pri na. Srečanje se prireja najdlje in je zelo pomembno, družimo se s fotografi iz vseh bivših jugoslovanskih republik, ne govorimo o politiki, govorimo o fotografiji in tu je ta čarobna vez, ki obstaja med nami«, zaključuje Peternek.

 »Srečanje je zelo dragoceno. Program je vrhunski, najbolj pa cenim srečanja s fotografi, toplo in prijateljsko ozračje.«, poudarja Branimir Ritonja, predsednik Foto kluba Maribor in Foto galerije "Stolp".

Zato ni čudno, da srečanje iz leta v leto združuje več kot 50 fotografov iz Srbije, Makedonije, Črne Gore, Bosne in Hercegovine, Hrvaške in Slovenije, na zadnjih dveh pa so sodelovali tudi gostje iz Bolgarije. Med njimi so vrhunska imena z mednarodnim ugledom, mladi, še neuveljavljeni avtorji in ljubitelji fotografije. Med tridnevnim srečanjem sodelujejo pri delavnicah, spremljajo tematska predavanja in predstavitve. Ogrodje programa tvorijo razstave, kolektivne predstavljajo dela, nastala na predhodnem srečanju; izbori fotoklubov in nacionalnih združenj pa ponujajo vpogled v sodobne težnje in premike v fotografiji. Na samostojnih razstavah vidnih fotografov je bilo do zdaj predstavljeno ustvarjanje Tomislava Peterneka, Bore Rudića, Ive Borka, Branislava Strugarja, Fadila Šarkija, Aleksandra Kelića, Željka Sinobada in Radisava Filipovića. 

Srečanju daje poseben pečat nagrada »Tomov klobuk«, tako imenovana po Tomislavu Peterneku, ki je med svojo impresivno, več kot pol stoletja dolgo kariero izbrisal meje med  umetniško in dokumentaristično fotografijo. Dosedanji lavreati nagrade, ki jo podeljuje Foto klub »Leskovac« za prispevek k razvoju fotografije in mednarodnega sodelovanja so Dragan Milovanović, Ivo Borko, Vinko Šebrek, Radoje Elez in Radisav Filipović.

Udeleženci srečanja med bivanjem v Leskovcu snemajo naravne lepote in znamenitosti mesta in juga Srbije, v predhodnih letih pa so bili v fokusu njihovih objektivov Caričin grad, arheološko nahajališče svetovnega pomena značaja, kanjon Vučjanke in hidroelektrarna Vučje, uvrščena v svetovno dediščino elektrotehnike, Jašunjski samostan Svetega Janeza Krstnika, biser srbske srednjeveške umetnosti, Donja Lokošnica, slikovita vas, okrašena z venci nanizanih paprik, Vlasinsko jezero, Radan, Stara planina, Đavolja varoš ... 

 »V vseh teh letih posnete fotografije so bogata zbirka del velikega števila avtorjev in verjamem, da danes te fotografije pojasnjujejo sedanjost in da bodo, najverjetneje, v prihodnosti služile za pojasnjevanje zgodovine. Leskovac, Vučje, nepozabna Lokošnica, Stubla, Vlasinsko jezero, krajine, cerkve, ljudje... na teh fotografijah so, kot smo jih videli in doživeli. Avtorji fotografij vse te kraje in prizore prikazujejo ne samo v Leskovcu, ampak na razstavah širom sveta. Fotografija kot močno komunikacijsko sredstvo omogoča, da seznanjeno občinstvo v Leskovcu vidi naša dela, pa tudi še bolj pomembno, da svet vidi to, kar smo odnesli iz vzdušja, iz življenja v teh krajih kot izziv s seboj. Mi prihajamo in delamo na izmenjavi izkušenj v kreativni fotografiji, zbliževanju ne samo fotografov, ampak tudi naših narodov. Magija fotografije je metafizična, prav tako kot magija tega srečanja.«, je zapisal v pogledu na prireditev Cvetan Gavrovski, MF Foto saveza Makedonije.

Večkratni pomen srečanja, ki potrjuje, da umetnost ne pozna meja. Povezovanje avtorjev in združenj iz območja nekdanje skupne države je omogočilo izmenjavo programov, iz katerih izpostavljamo razstavo Foto kluba Maribor v Leskovaškem kulturnem centru marca 2016. Na razstavi »Ulica« je predstavljeno 59 fotografij z »odločilnimi trenutki« gledano z očmi istega števila avtorjev, sledilcev znamenitega Mariborskega kroga. Leskovaško občinstvo se je ob tej priložnosti prepričalo, da dometi Foto kluba Maribor danes niso nič manj impresivni. Zato nas veseli možnost predstavljanja na srečanju nastalih fotografij v Galeriji "Stolp" mariborskega Foto kluba z zgodovine, katere začetki segajo v prva leta 20. stoletja.

Ivana Ristić

ODPRTO:

torek - petek: 16.00 - 18.00 uri

sobota: 10.00 - 12.00 ure.

ali po predhodni najavi.

Kontakt

Fotogalerija STOLP Židovska ulica 6, p.p. 1512, SI-2001 Maribor, Slovenija +386 (0)51 336 991 galerijastolp@gmail.com