Ted Oonk: TIS IS NOT ABOUT YOU

2019-08-30 00:00

Nizozemska fotografinja in vizualna umetnica Ted Oonk se je rodila leta 1987. Študirala je fotografijo in likovno umetnost na Nizozemskem ter vizualno umetnost v Belgiji. Njeno delo je predstavljeno tako na domači kot tudi mednarodni ravni. Razstavljala je že na Nizozemskem, v Belgiji, Združenih državah Amerike in Južni Koreji. Oonkino delo je osredotočeno na to, kako prikrivamo in izpostavljamo ranljivosti, standarde in norme v vizualni kulturi. Prav tako s svojimi fotografijami, videi in instalacijami gledalca poziva, naj pozorneje gleda oziroma posluša. 

Trenutno živi in ustvarja v Antwerpnu v Belgiji. 

THIS IS NOT ABOUT YOU

Zgodba, ki nam jo pripoveduje fotografinja Ted Oonk, je preplet treh vidikov, treh vtisov in treh oseb. Je čustvena zgodba njene sestre Pim z Downovim sindromom, ki jo je pričela fotografirati leta 2005. S fotografijami nas povabi v intimen prostor, ki odkriva mnogo mask tudi nam obiskovalcem. Oonk ne želi le fotografirati svoje sestre, temveč želi, da se nam predstavi sama in nam tudi ona skozi fotografski objektiv pokaže, kako vidi svet. Svoj vidik poda tudi mama, saj so predstavljene tudi fotografije iz družinskih albumov. Ted Oonk se torej ne obremenjuje z avtorstvom del, kljub temu da se bomo verjetno vprašali, kdo je avtor določene fotografije. Njena želja je, da razumemo, da so pomembni vsi vidiki, saj se odraža v tem trenutku svet, kot ga je videla fotografinja. S tem se pričneta združevati osebna in socialna zgodovina na način, da posnetki iz vsakdanjega življenja postanejo posredniki družbenih odnosov in nas povabijo v intimni svet, k nostalgičnemu pozivu spominjanja ali zgolj kot preprosto gesto socialne vključenosti. Ozko gledano so to fotografije o življenju z osebo z Downovim sindromom, vendar širše gledano nam odstira vprašanja o naših stereotipih, ranljivostih in dvomih, ki se pojavljajo ob naši lastni drugačnosti. Naš pogled na ljudi, ki kakorkoli izstopajo iz družbe, je okužen s predsodki, zato nas Oonk postavi v vlogo, da vsa dela dojemamo kot enakovredna ne glede na avtorstvo, četudi je portret nastal izpod maminih, Piminih ali njenih rok ali je to zgolj selfi, ki odraža, kako  se v tem trenutku vidi Pim ali preprosta fotografija iz družinskega albuma, ki nas s svojo podobo popelje na nostalgično potovanje. 

 

Razstava »this is not about you«ruši stereotipna prepričanja in nam dovoli, da vidimo Pim, kot jo vidi fotografinja  sama, torej kot običajno, ljubko dekle. 

ODPRTO:

torek - petek: 16.00 - 18.00 uri

sobota: 10.00 - 12.00 ure.

ali po predhodni najavi.

Kontakt

Fotogalerija STOLP Židovska ulica 6, p.p. 1512, SI-2001 Maribor, Slovenija +386 (0)51 336 991 galerijastolp@gmail.com